Ministeries besparen miljoen liter water met meat less monday

Drie maanden lang werd er elke maandag minder vlees gegeten op de ministeries van Defensie, Infrastructuur en Milieu, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Buitenlandse Zaken. In drie maanden tijd werd er met gemiddeld 1380 gasten per dag tijdens lunchtijd 160 kilo minder aan vleesproducten gekocht.

Dat is ruim 19% minder dan in een vergelijkbare periode vorig jaar. Daarmee hebben de medewerkers bijna 1 miljoen (963.736) liter water en 1673 kilo aan veevoer uitgespaard. Ook werd met de pilot 1766 kg CO2 uitstoot bespaard. Dat staat gelijk aan 30 ritjes met de auto van Amsterdam naar Parijs (15.350 km).

Inmiddels is op initiatief van de cateraars Sodexo en Paresto besloten de Meat Less Mondays voor onbepaalde tijd door te zetten. Eerder vroegen wij Hans Dagevos, consumptiesocioloog en gedragswetenschapper aan Wageningen Universiteit om te reageren op de resultaten.

het besef dat we de wereld niet op een duurzame manier kunnen voeden als we ons consumptiepatroon niet veranderen lijkt nog bij lang niet alle ambtenaren aanwezig

‘Wat opvalt zijn de extremen in de reacties: sommige mensen zijn heel enthousiast over het Meat Less Monday initiatief, anderen vinden het helemaal niets. Daar zit eigenlijk heel weinig tussen. Het doet me denken aan de reacties op een soortgelijk initiatief in het bedrijfsrestaurant van de VPRO waar ook heftige reacties op kwamen. Maar ik proef hier niet echt agitatie. Als je naar de resultaten kijkt zie je ook dat het gemiddelde rapportcijfer dat mensen aan het initiatief geven ruim voldoende is (6,9 red.). Toch denk ik dat het belang van minder vlees eten over de gehele linie nog wordt onderschat. Dat het iets met duurzaamheid van doen heeft, weten mensen wel. Dat blijkt ook uit de antwoorden. Maar het besef dat we de wereld niet op een duurzame manier kunnen voeden als we ons consumptiepatroon niet veranderen lijkt nog bij lang niet alle ambtenaren aanwezig.

Toch  zien we wel een maatschappelijke tendens dat steeds meer mensen flexitariër worden. Kortom, niet elke dag vlees op tafel zetten. Het is echt niet zo dat je vreemd bezig zou zijn als je een dagje geen vlees eet. Met een Meat Less Monday wordt een bijdrage geleverd aan de inburgering en de normalisering van minder vlees eten. En het biedt ook meer variatie op het bord. Ik hoop dat dit initiatief navolging krijgt bij meer organisaties. Meat Less Monday helpt mensen meer bewust te maken van vlees eten en vergemakkelijkt het maken van de keuze voor vleesloze productvarianten. Dat is niet alleen belangrijk, maar ook heel eigentijds.’

Wil je meer weten over de resultaten van Meat Less Monday? Lees hieronder de uitgebreide rapportage van de pilot.

informatie

Meat Less Monday
november 2014-maart 2015

In opdracht van
Ministerie van Infrastructuur & Milieu
Ministerie van Defensie
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Ministerie van Buitenlandse Zaken